HTML

egykor(i)iskola

egykor iskola, most mikrotérségi tudásközpont. Két hét alatt változott ekkorát és nekem tátva maradt a szám.

Utolsó kommentek

Skype

My status

2008.06.13. 20:08 ojcabojca

Búcsúzik a 8. osztály

Íme egy szépen vágott videó a 8. osztály egykori osztályfőnőkétől.

http://video.google.com/videoplay?docid=715108821016374334& hl=hu

12 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://kunsziget.blog.hu/api/trackback/id/tr10519147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

érdekelt 2008.06.17. 10:15:03

Gratulálok a volt tanároknak!

Annyira fontos nekik a diák, hogy a végzősök ballagásán nem voltak képesek megjelenni. Nem az iskolát, hanem a gyerekeket köpték szemközt. A szülőket és a gyerekeket vették semmibe. Ennyit azért megérdemeltek volna... Megérdemelhettek volna...

Ezt már biztos nem tudjátok megmagyarázni!

Lehet szerintetek ez másik iskola, de a diák ugyanaz...!!!!!!!!!!!

ÉRDEKELT

és az iskola jobban működik nélkületek... ebbe azért gondoljatok bele!

ojcabojca 2008.06.17. 18:11:25

Kedves Érdekelt!

A fenti bejegyzésből látszik, hogy neked nem igazán hiányoztam. Az iskolától elköszöntem, amikor leltár szerint visszaadtam a termemet és bezártam az ajtaját (egy életre).

A gyerekeknek telefonon megköszöntem a meghívást. Elköszöntem tőlük még tavaly (Pl. osztálykiránduláson, ahova elkísérhettem Őket). Vásároltam a számukra egy szép kötésű iskolai évkönyvet és nagy szeretettel, rengeteg fotóval vártam a szerenádozást.

Persze mondhatnám azt, hogy hétköznap én sem érek rá ballagásra menni - ez így igaz - de nem akarok álszent lenni: szombaton sem mentem volna. Viszont őszintén meghatott a fenti bejegyzéshez linkelt fantasztikus videó. Én ezzel az érzéssel ballagtam idén. És persze, ha lesz időm, akkor itt a blogon is találok módot az elköszönésre.

Hogy mi működik jobban, arra javaslom térjünk vissza 4-5 év múlva, amely idő egy iskola életében pici lépés. (Hajjaj mi volt itt 1991-ben, első ballagásunk idején...)

Nyiffka Nyaffka 2008.06.17. 23:47:55


Nem tudom ismert-e a Nike nevezetű sportszert gyártó jogsértő magatartása, melyet az alvállalkozókra kent gyermekmunkával követ el. Egy szép és betiltott plakát:
kompasz.balzac.zpok.hu/node/512
És más olvasnivaló művelt embereknek:
www.american.edu/TED/nike.htm
A fentiek ismeretében tisztességes ember nem vásárol a Nike által jegyzett terméket.
A VA ugyanez csak felnőtt kivitelben. Gyakorlatilag bruttó 76.000,- Ft/hó + még 1,454545-szoros díjazott túlmunka, melyért megkapja az államilag alkalmazott pedagógus bérét egy ott dolgozó pályakezdő szakember.
Tisztességes ember nem veszi igénybe az efféle szolgáltatásokat. Az önérzetes, lépni tudó tanárok el is hagyták Győrben már a híres központi intézmény-együttest.

Nem hiszem, hogy a gyerekek iránt érzett szeretet jele az lenne, hogy a tisztességes és becsületes, a gyermekekért valóban felelősséget érző pedagógusok, akik nem voltak hajlandók eladni lelküket, most elmenjenek megtekinteni egy olyan rendezvényt, melyen normál esetben ők búcsúztak volna el a végzős diákoktól.

A gyerekeket és szüleiket a polgármester és a képviselőtestület köpte szemközt, amikor kizsigerelt, és hosszú távon ezt a munkahelyet elhagyni kényszerülő pedagógusok kezébe adta a legdrágább kincs – a felnövekvő nemzedék - oktatását nevelését! Megvizsgálható a győri anyaiskola munkaerő-áramlása!

érdekelt 2008.06.18. 14:38:20

Már látszik szerintem a hatás. Nagyon sok gyereken. Szereti ezt az iskolát, és szeret ide járni...
Nem mondható el a régiről ugyanez.

Könnyű mindig mással takarózni! Érdek!
A Te és a Ti érdeketek azt kívánta, hogy vedd fel a végkielégítést és vanmásik lehetőség válts!
Volt tanárok közül hány maradt ezen a pályán? Hányat sikerült belerángatni abba, hogy álljuk fel és akkor nem fog rendesen működni? Azóta pedig köpködtök vissza!!!!
Nem a gyerek volt a fontos, hanem az egyéni érdek!

Szép évkönyv? Röhej!!! Keresd elő régit! Az szép! Kiszúrod szegény gyerekek szemét ezzel? Röhej!
Most nézz a ballagók szemébe!

Kit érdekel Győr? Itt működik! Ezt nézd! Ha ezek a gyerekek érdekelnének tényleg örülnél, hogy működik! De Titeket azok érdeklnek inkább akiket innen sikerült "elcsábítani"! Az igazi arculcsapás az lenne nektek, ha valaki/valakik visszahoznák ide a gyereküket...!

Nyiffka Nyaffka 2008.06.18. 15:22:59

Édes Istenem! Miért vinné vissza bárki is a gyermekét Kunszigetre?
Arról, hogy hogyan működött a régi iskola a Gárdonyi Iskola tanítói, tanárai tudnak mesélni! Kiváló eredményeket értek el ott azok a gyerekek, akik Kunszigetről jöttek. Esetleg, ha nem tudnád: a Gárdonyi Géza Általános Iskola Győr legjobb iskolája!
Abban azért fogadni mernék, hogy ez a tanári gárda 4 év múlva csak részleteiben lesz megtalálható, Kunszigeten ugyanis mérték nélkül nem zsákmányolható ki senki. Nehéz fölfognod, hogy ezek a fiatal és lelkes tanítók, tanárok mihelyt lehet, elmennek máshova dolgozni? Győrben alig maradt pedagógus, azt gondolod, hogy Kunsziget más helyzetben van csupán attól, hogy nem késik a fizetés?
Amerikában már rég eltörölték a rabszolgaságot!

ojcabojca 2008.06.18. 19:24:30

Akkor pontokba szedem a kedvedért.

1. Ez a blog - nem győzöm hangsúlyozni - nem a régi-új iskola összehasonlításáról szól. Egyetlen bejegyzésben sem érintettem a tagiskolátokat, legfeljebb kommentben reagáltam, ha nagyon muszáj volt: pl. költségvetési ügyben.

2. Pontosan arról szól, hogy az egykor(i) iskola teljesítette azt a feladatát, amelynek érdekében egy előrelátó polgármester Tilai Lajos, egykor életre keltette. Ezek röviden a következők: a tantervben előírt ismeretek, készségek, képességek átadása; egy általános jólneveltségi színt megteremtése, gyakran a szülői szerepeket is átvéve; a falu közösségi életének irányítása; hagyományápolás. Ezek többnyire mérhető dolgok. Az arra hivatott szervek rendszeres mérései sosem találtak komoly elmarasztalásra szoruló dolgot, a középiskolák nagy részéből - főleg, ha a továbbtanulás megalapozott volt - pozitív visszajelzések érkeztek. A családias hangulatban a gyerekek nagy többsége jólnevelt, kedves és nyitott volt. A kultúráról pedig az tud nyilatkozni, aki nem csak az idén járt műsorokon, farsangon kiállításon, néptánc vizsgán stb. Utólag száz fizetett újságíró és néhány felhergelt érdekelt sem tudja ezeket a tényeket megváltoztatni - pedig nagyon akarja.

3. Igenis elmondható, hogy a gyerekek túlnyomó többsége szeretett oda (is) járni. Tudom, mert ott voltam. Nem csak délelőtt az órákon, hanem délután előkészítőn, szakkörön is. És elég fontosnak tartottam azt, hogy beszélgessek velük.

4. Érdek
Őszintén megírtam a blog ars-poeticában, hogy ezer más érv mellett a végkielégítés (persze hazugság, hogy a falu fizette, de a ráizgulóknak jó szöveg) megszerzése is elgondolkodtatott. Ugyanis 18 éves ittlétem után - ha maradok - elveszítem a jogalapot. Így járt az összes szerencsétlen kolléga 10 másik faluban és az"anya" iskolában.

5. A Kunszigeti Általános Iskola jogilag megszűnt. Annak bélyegzője, címere, OM azonosítója KIR belépése megváltozott. Elvileg az iskola zászlaja, és egyéb szimbólumai helyett is újakat kellene készíteni. Hasonló a helyzet Trianonhoz: ugyanaz a város, de mégsem ugyanaz az ország. Emlékeim szerint a dicsőség könyv kezdő lapja 1968-ból való. 1976 és 1990 között nem tartalmaz bejegyzést, ám 1990-ben előkerült. Ha nem tetszik az általam felajánlott évkönyv, akkor ne használd. Kérjél nagyonnagyúrtól jobbat.

6. A gyerekek "elcsábítása" szintén sokat emlegetett vád. Ugyanúgy nem igaz, mint az, hogy bárki vissza szeretne iratkozni. Az előzőt az önkormányzat terjesztette, az utóbbit a Kisalföld.

7. Részben a fentiek bizonyítékaként: Azok a gyerekek, akiket ti leírtatok, kitagadtatok, megkülönböztettek (lásd szerenádozás, könyvpénz, oktatási hozzájárulás) kiváló munkával állták meg a helyüket. Bizonyítványaikkal, versenyeredményeikkel cáfolják azt a képet, amit rólunk utólag kialakítottatok. És itt most szerényen nem írok megyei, országos versenyeredményeket.

8. Részemről vége. Emberként az elérhető legszebb életet, az általuk álmodott legszebb jövőt kívánom valamennyi volt tanítványomnak. Azzal, hogy tanítottam, neveltem és szerettem Őket része lettem az életüknek. A többi rajtuk múlik. Hisznek-e a sok érintett trágár felháborodásának, vagy eszükbe jut-e az a hangulat, amelyik a volt osztályfőnökük videójáról (ennek a bejegyzésnek a tartalmából) átjön.

Én eddig is és ezután is szeretettel nézek a szemükbe.

Karóval jöttél 2008.06.18. 21:15:11

Kedves, minden bizonnyal önkormányzat-közeli Érdekelt!

Köszönöm az újabb alpári támadást, aminek volt tanárok ismét célpontjai lettünk. A durva hangulatkeltés helyett - vállalva, hogy sokak adrenalinszintje emelkedni fog - szíves figyelmébe ajánlom a következőket:

Az önök gyerekeit nem mi sajnáltuk le azzal, hogy távolmaradtunk a ballagásuktól, hanem anno a falu vezetése, amikor ilyen oktatási környezetet kényszerített azokra, akikre lehetett.

Mint tapasztalhattuk, 2007-ben még nem mindenkihez jutott el a hír - a valóságshow-k nem foglalkoztak a témával -, hogy kicsiny hazánkban vége a diktatúrának, s hogy egy szánalmasan üres fejű, uborkafára fölkapaszkodott polgármesternek nincs joga magához rendelni csak úgy, raportra azt a szülőt, aki törvény adta jogával élve el kívánja vinni gyerekét a felkínált posványból, mint ahogy nincs joga felülírni az intézményvezetőre vonatkozó hatályos jogszabályokat sem - de ez egy másik, kabaréba illő történet...

Az értelmes, jogaikkal, érdekeikkel tisztában lévő szülők vitték a gyerekeiket, nem kellett őket "csábítani" - normális ember telefonos segítség nélkül is tudja, jobban jár a téliszalámival, mint a parízerrel.

Akik Kunszigeten hagyták csemetéiket - tisztelet az ilyen-olyan okból kényszerhelyzetben lévő kivételnek -, nagyrészt azok a szülők, akik a mi időnkben sem vették komolyan a saját gyerekeiket, szülői felelősségüket, akiknek tök mindegy volt, hogy a nebulóval mi a helyzet az iskolában, akiknek gőzük nem volt arról, hogy az ifjú délután-este-éjszaka merre trógerkedik, hol viszi hírét a szülői háznak.

És, mostmár belátom, okkal maradt a Vokiban az a kettes-hármas tanuló is (azóta nyilván négyes-ötös), akinek tökéletesen mindegy, hogy hol és miért nem tanul, és a nem véletlenül ilyen gyerek olyan szülőjének is totálisan mindegy, hogy családipótlék-keresője hol múlatja az időt - mint ahogy szegény országunknak, önnek is, nekem is baromira mindegy, hogy a jövő zálogai számára melyik munkaügyi központ vagy szociális iroda fogja folyósítani a járandóságot.

Nos, nagyjából az említett "Érdekeltek" olvassák fejünkre, hogy nem vettünk részt a tagiskolai ballagáson.

Azok a nyolcadikosok egyébként, akik győri iskolákban ballagtak, nem vették zokon távolmaradásunkat. Viszont jelezték sikereiket, és megköszönték az előző hét évet.

És még valami: a volt tantestülettől egy évvel ezelőtt sem a polgármester, sem a képviselőtestület, sem a nagyműveltségű, oktatásért felelős önkormányzati képviselő (aki minden nap olvas), sem a szülői szervezetek, a szülői munkaközösség, az iskolaszék szülői oldala egyetlen mondattal nem köszönt el. Minket leírtak, mert volt önbecsülésünk, és nem álltunk be egy szemét ügy mögé szekértolónak.

Mi a sérelmes a távolmaradásunkkal?

ellen-érdekelt 2008.06.19. 09:38:13

Biztos nem érdekel senkit, de én mindig szeretettel és jó ézréssel gondolok vissza a kunszigeti iskolára. Nem is értem, mi ez a szöveg, hogy nem szerette valaki a "régi" iskolát.
Most ezt kell a gyerekekbe sulykolni, és ha sokat mondjátok nekik, akkor el is hiszik? Mert ez az ÉRDEKetek?
Vicces. Szánalmas manipuláció. Vajon ez a gyerekek érdeke is?
(Ha már mindenki a gyerekekre hivatkozik.)

ok 2008.06.19. 11:54:44


Ellen-érdekeltnek annyit valóban igazad van, nem kellene a gyermekek hátán lovagolni senkinek (talán őket is meg kellene kérdezni !!???).

Valóban semmi rosszat nem lehet a volt tanárok TÖBBSÉGÉRE mondani, azok akik tényleg szeretettel tanították őket. De ugyanez a helyzet az újakkal is higgye el mindenki. Ők is szívüket lelküket adják a gyermekekért.

Azért írtam fent, hogy TÖBBSÉGÉRE, mert Karóval jöttél ha Te tényleg tanár voltál itt, a véleményedet látva csak azt mondom, hogy jobb is hogy elmentél innen... ilyen "tanár" régebben sem kellett, most sem kell és a jövőben sem fog kelleni!

Karóval jöttél 2008.06.19. 21:10:46


Kedves Ok!

Egyetértünk, jobb, hogy elmentem innen.

Viszont a véleményem változatlanul az, hogy szülők is kellettek ahhoz a játékhoz, amit az önkormányzat eljátszott.

Evidens, hogy attól a pillanattól kezdve, hogy mi távoztunk, a Voki csak kiváló lehetett. Attól kezdve a Voki működésének minősége = az önkormányzat, a pávatollas polgármester (kényszerhelyzetben született) döntésének minősége.
Kitől várnának önkritikát? Van ebben a faluban hatalomközeli ember, aki azt mondja, bocs, tévedtünk? Marhán meg lehet sértődni, akkor is tény, hogy itt a fél falut orránál fogva vezették, vezetik. Akkor is tény, hogy ezt csak - itt jelzőt nem használnék - emberekkel lehet megtenni. És ennek a falunak a vezetése ebből él! Felébredhetnének!
Mondjuk már ki végre, és tessék emiatt engem nagyon gyűlölni: Önök, félrevezetettek, szülők, nagyszülők, ifjak és vének - szürke statisztái egy szánalmas komédiának!

Nem kéne elkezdeni gondolkozni?

Azoknak a pedagógusoknak, akik az elmúlt tanévben helytálltak, maximális tiszteletem. Évek múltán, ha kinyílik a szemük, majd őket sem lehet kizsákmányolni. Képezzék magukat, hogy mielőbb lépni tudjanak, és ne legyenek megalázóan kiszolgáltatottak!

érdekelt 2008.06.22. 11:50:36

Kedves (?) Karó!

ki mondja hogy hibás döntés?
csak te és még pár ember... ebbe azért belegondolhatnál!
csak te papolsz, köpködsz vissza. más nem!

és azért kicsit visszafoghatnád magad! olyan szülőket sértegetsz akik itt maradtak? miért? milyen jogon?
milyen jogon bírálsz?


"Akik Kunszigeten hagyták csemetéiket - tisztelet az ilyen-olyan okból kényszerhelyzetben lévő kivételnek -, nagyrészt azok a szülők, akik a mi időnkben sem vették komolyan a saját gyerekeiket, szülői felelősségüket, akiknek tök mindegy volt, hogy a nebulóval mi a helyzet az iskolában, akiknek gőzük nem volt arról, hogy az ifjú délután-este-éjszaka merre trógerkedik, hol viszi hírét a szülői háznak."
ezt honnan veszed! szégyen! te mutatnál példát gyerekeknek? jobb is hogy elmentél...

Nyiffka Nyaffka 2008.06.22. 21:06:07

Kedves ÉRDEK és ÉRDEK-elt(ELT)!
A Kisalföldben leltem erre a hozzászólásra, kicsit illik ide is, mert azt várod, hoznák már vissza a gyerekeket. Nem véletlenül vitték el Őket kedves!
Érdekeltként tudhatnád, hogy mivel van tele a léggömb!
A Vak Pál szövege: " Nagyon sok szép eredményt értek el a kunszigeti gyerekek Győrben (is)! Szerintem igazad van abban, hogy közzé kellene tenni azokat az eredményeket (is) a Hírmondóban, hisz tényként bizonyítják: nagyszerű alapokkal kerültek Győr nagyon színvonalas, elismerten jó általános iskoláiba a helyi (kunszigeti) állampolgárok gyermekei.
A gond az, hogy a falu vezetése ezt (is) árulásnak, tekintené. Ugyanúgy, mint a szabad iskolaválasztást is annak vette. Nem elég, hogy ,,áruló mód" elvitte sok szülő a gyermekét, ráadásul még jobb iskolába is került, mint amit a falu vezetése rákényszerített a helyben maradókra! Irgum burgum, aki disszidált annak idején, az is lehet, hogy jobban élt, mint a magyar dolgozó népnek a gyermeke, de mégis elárulta a szocialista hazát! A tiltott határátlépés bűncselekményének ideológiai oldaláról nem is beszélve!
A falu az ott élők, lakók közössége, és az Önkormányzatnak azokat is támogatni kellene, akik másként gondolkoznak. (TTT = Tilt, Tűr, Támogat ez a szocializmus eszmerendszere volt, itt azért még látható mód működik.)
Szerepzavarban vannak a hölgyek-urak.
Nem az lenne a feladatuk, hogy egy velük vazallus viszonyban lévő rabszolgatartó lássa el az oktatási feladatokat, mindenáron helyben, hogy hanem az, hogy lehetőség szerint minél MAGASABB színvonalon történjen a felnövekvő nemzedék oktatása! Ebben az esetben azonban már lehet, hogy más községgel kellene együttműködni, ami azért mégsem járja! A diktatúra ritkán szövetkezik, amennyiben igen, ahhoz távolabbról keres szövetségest. A szomszédot letarolja.
A N|:agy:| = Nagyagy érával csupán az a gond, hogy a szocializmushoz hasonlóan működik. Elismerés és dicsőség a két oldalán lévő kerítés ugyanakkor a járófelület, az úttest repedezik, süpped, néhol a semmiben lebeg.
Ami sehol sem vált be, az Kunszigeten működik. Kuba, Észak Korea és Kína is működik, de ők látható mód nincsenek egyedül!
Éljen és virágozzék a dolgozó nép által megválasztott, a szocializmus örök eszméjéhez hű képviselőtestület."
Gratulálok Én is Neked is ÉRDEK-eltelt!
süti beállítások módosítása